ANGKOR. Els increïbles temples de la selva cambodjana.

Un dia aniré a Angkor Wat. Feia quinze anys que ho pensava, des de que a l’abril del 1998 em va caure a les mans una revista Rutas del Mundo on parlava d’aquesta joia arqueològica del sudest asiàtic.

Després d’haver planificat el viatge diverses vegades, al febrer de 2013, es va fer realitat. Aprofitant que estàvem per la zona, ens vam dirigir a Siem Reap, porta d’entrada a l’antiga capital Jemer i vam poder visitar Angkor Wat durant dos dies sencers. El record esdevé encara imborrable. Mai m’havia impressionat tant veure i visitar alguna cosa. Ni el Taj Mahal. Ni les precioses mesquites d’Istambul. Ni la gran Muralla xinesa o els guerrers de terracota de Xian. Ni les piràmides d’Egipte. Ni Chichen Itzá. Ni tan sols, l’increïble Borobudur  a Indonèsia. Tots ells son preciosos. Imprescindibles, fins i tot. Però els temples Jemers d’Angkor Wat són el conjunt arquitectònic més excels que mai s’hagi construït.

 

COM ANAR A ANGKOR

Angkor Wat està a Cambodja. I la població de Siem Reap, que ha crescut per donar suport logístic al recinte arqueològic n’és la porta d’entrada. Siem Reap està a cinc hores d’autobús de la capital de Cambodja, Phnom Pehn. Hi ha qui fa el trajecte en barcassa, tot travessant el llac Tonle Seap, que és ple de poblats flotants. El trajecte és llavors més llarg, i pot durar tota una jornada.

Normalment, la  visita a Angkor s’emmarca normalment dins de dues modalitat. La primera és fer una ruta per tota Cambodja, un país que poc a poc es va obrint al turisme. La capital, Phnom Pehn és prou interessant, conservant algunes pagodes i temples ben interessants i sobretot, el record dels anys d’opressió, durant els quals, els Jemers Vermells van sotmetre la població cambodjana. Les petjades inhumanes dels seguidors de Pol Pot es poden seguir en les presons de seguretat,com la de Tuol Seng,  ara convertides en autèntics museus de l’horror. Però a Cambodja, hi ha altres indrets oberts al turisme i de força interès, com la població de Kratie, on encara ara podem trobar els últims exemplars de l’amenaçat  dofí d’Irrawadi, que neda lliurement pel Mekong o Sihanoukville, zona de platges, encara verges.

La segona forma de visitar Angkor, i la més habitual, és com a extensió des d’un país veí. Després de fer un viatge per Thailàndia o Vietnam, és habitual agafar un vol a Siem Reap, per tal de gaudir d’una extensió de tres dies pels temples jemers. Les connexions aèries son habituals i econòmiques, sovint gràcies a vols low cost de l’omnipresent Air Asia.

Nosaltres vam fer un entremig. Aprofitant que estàvem visitant Malàisia, vam volar amb Air Asia  a Phnom Pehn, per visitar la capital de Cambodja. D’allà vam pujar fins  a Siem Reap, per visitar els temples d’Angkor i els voltants i després, vam tornar a agafar un vol, aquesta vegada, de Siem Reap a Kuala Lumpur, capital malàisia.

Ta Prohm

Ta Prohm

QUANTS DIES SON NECESSARIS PER VISITAR ANGKOR I COM FER-HO.

Angkor és un dels recintes arqueològics més grans del món. Hi centenars de temples que abarquen una àrea de molts quilòmetres quadrats. No es pot visitar a peu. Impossible. Sovint, entre dos temples importants hi pot haver diversos quilòmetres. A vegades pocs, a vegades més de 10. De manera que l’ideal és llogar un tuk tuk per tal de fer els trajectes còmodament asseguts. Si alguna cosa hi ha a Siem Reap, són tuk tuks. I la majoria estan acostumats a fer els trajectes per dins d’Angkor en uns circuits, més o menys tancats, que permeten veure el màxim de temples possible.

El millor però, és tenir referència d’algun conductor expert, que sapiguem que treballi bé. Als fòrums  d’internet n’hi ha diversos de recomanats, de manera que nosaltres vam triar-ne un. I vam encertar.  En Lam, que així es deia el nostre tuktukaire, ens va guiar pels temples més importants, de manera eficaç. Condueix amb prudència, parla anglès amb fluïdesa i fins i tot, algunes paraules d’espanyol. És amable, i a part de fer-te de conductor, t’explica algunes coses sobre els temples. A més, hi ha qui agafa un guia. Però, pel nostre parer, si portes una bona guia impresa i vas amb en Lam, no et fa falta. Per si a algú li interessa, aquesta és la pàgina web d’en Lam: http://siemreaptransport.net/

I quants dies són necessaris per visitar Angkor? Partint de la base que ni amb una setmana t’acabes tots els temples, però que el temps dels viatgers sol ser limitat (a no ser que estiguis fent una volta al món sense data de retorn), jo diria que un dia es molt justet, dos dies és suficient, i tres dies, permet un coneixement de gairebé la pràctica totalitat dels grans temples, incloent alguns del més allunyats. A nosaltres, dos dies ens va semblar correcte, per poder veure un bon grapat de temples i construccions i per adequar-ho al  programa del nostre viatge. Crec que vam encertar. Un dia hauria quedat massa incomplet, i el tercer dia, hauria estat molt complementari, i a costa de treure alguna cosa del nostre perible per Malàisia.

Amb en Lam, en el nostre Tuk Tuk

Amb en Lam, en el nostre Tuk Tuk

ALGUNS DELS MILLORS TEMPLES I CONSTRUCCIONS

Per tal de no avorrir-vos massa amb dades històriques, us deixo algunes pinzellades d’algunes de les millors construccions que vam veure a Angkor.

BANTEAY KDEI

És el primer temple que vam veure. Preludi del que veuríem més endavant. Sembla ser que era una sort de monestir per monges, construït per Jayavarman VII. Està dedicat a Buda.

La Isa i en Marc a Bateay Kdei

La Isa i en Marc a Bateay Kdei

TA PROHM

Aquest immens complex, és, juntament amb Angkor Wat i el Bayon, una de les tres construccions més increïbles que hi ha a Angkor. La simbiosi entre la naturalesa i la construcció és tal, que no només la selva s’ha cruspit part dels edificis, amb les enormes figueres que colonitzen el complex, si no que ara mateix formen part indissociable dels palaus i temples de Ta Phrom. Això és tal, que de treure les figueres que de contrafort a les construccions, probablement no quedaria res de peu.

Ta Prohm és conegut per haver-se rodat aquí part de la pel.lícula Tom Raider. Visitant en temple, es pot recuperar part de l’emoció que els primers exploradors devien tenir quan el van redescobrir. Segons s’ha sabut, en aquest enorme complex hi van arribar a viure més de 12.600 persones, dirigits per 18 alts sacerdots . El temple-monestir ocupa una superfície de més d’una hectàrea i contenia 39 prasats, 566 cases de pedra i 288 de maó.

El temple és ric també en imatges de suggerents dansàires. Probablement la visita a Ta Prohm (com la de Bayon) serà una de les més increïbles que farem a la nostra vida.

La Isa, entre rune a Ta Phrom

La Isa, entre runes a Ta Phrom

Dansàires suggents

Dansàires suggents

IMG_0733

Amb les figueres estranguladores

TERRASSES DEL REI LEPRÓS I DELS ELEFANTS

Sembla que la Terrassa del Rei Leprós, seria obra de Jayavarman VIII. La terrassa té 25 metres de llarg en un mur de 6 metres d’alçada que conté set registres de figures divines, amb nagues de cinc, set i nou caps, i criatures marines.

La Terrassa dels Elefants és obra de Jayavarman VII. Té 300 metres de llargs i suposava una espècie de balconada per davant del Palau Reial. Hi podem trobar precioses escultures d’elefants i lleons. A més, tot el frontal de la terrassa, que té una alçada de 4 metres està esculpit amb una llarga sèrie d’elefants.

Terrassa del Rei Leprós

Terrassa del Rei Leprós

Terrassa dels elefants

Terrassa dels elefants

BAYON

Un altre dels grans recintes d’Angkor. I un altre de les obres mestres no ja de l’art Jemer, si no de la Història de l’Art. Obra de Jayavarman VII, aquest rei està representat fins a l’extenuació per tot el recinte, en els 54 prasats existents. A cada prasat, hi trobem la cara del rei per quadriplicat, vigilant de forma solemne i compassiva cadascún dels quatre punts cardinals. .  Inicialment es pensava que era un recinte hindú, però ara es pensa que té inspiració budista.

Els baixrelleus del tercer nivell, son filigrana pura, mostrant escenes de palau o tropes es formació.

L'omnipresent a Bayon

L’omnipresent Jayavarman VII Ja Bayon

IMG_0850

Baixrelleus a Bayon

IMG_0868

Bayon

ANGKOR WAT

Angkor Wat  és el més cèlebre dels recintes que hi ha a Angkor. El que dóna nom al conjunt i el més gran. La importància és tal, que fins i tot, surt a la bandera del país.  Va ser construït a partir del  1113 per ordre de Suryavarman II. Quan va morir aquest monarca, Angkor Wat es va convertir en el seu mausoleu.

Inicialment es tractava d’un recinte  hinduista en honor a Visnú, la segona deïtat del Trimurti hindú. Però a partir de la revolució religiosa, realitzada en temps de Yayavarman VII, Angkor Wat es converteix en un vat o temple budista.

Aquest temple té una superfície d’una 100.000 metres quadrats, que se situa  al mig d’una vasta superfície d’uns 2 quilòmetres quadrats que està envoltada d’un fascinant fos d’aigua. El temple allotjava el rei i la seva cort, que podia suposar fins a 20.000 persones. Els nagues,els prasats, els baixrelleus de les parets (i en particular de la tercera galeria, que s’allarga més enllà de 600 metres en un mur de dos metres  d’altura decorat enterament de forma prodigiosa), els relleus de les devates (les deesses de complexes pentinats) ,els pòrtics, l’immens gopura o torre central,..tot es absolutament increïble en aquest temple.

El temple d’Angkor Wat és veriblement un altre dels punts culminants de la Història de l’Art.

Angkor Wat

Angkor Wat

IMG_0913

Dansàires a Angkor Wat

IMG_0850

Baixrelleu a Angkor Wat

BANTEAY SREI

El segon dia realitzen el que aquí és conegut com el circuït gran. El temple de Banteay Srei és una autèntica joia, que està una mica allunyada (una vegada més, imprescindible desplaçar-se amb tuk tuk). La característica principal és que no està construït en la mateix pedra que el resta de temples, sinó amb pedra sorrenca, molt més maleable. Els relleus dels pòrtic constitueixen algunes de les millors obres d’Angkor, donada la extraordnària delicadesa amb que varen ser esculpits.

Pòrtics a Banteay Srei

Pòrtics a Banteay Srei

Banteay Srei

Banteay Srei

IMG_5884

Increïble portic fet de pedra sorrenca

MEBON ORIENTAL

Aquest temple està construït en una illa artificial que hi ha dins del Baray (estany) occidental. És hinduista i dedicat a Shiva.

Mebon

Mebon

TA SOM

Aquest és un temple de dimensions més petites, però es conegut com el petit Ta Prohm, ja que com el seu germà gran, està colonitzat de figueres estranguladores, de manera que la conjugació entre arquitectura i naturalesa el fa realment excitant.

Entrada a Ta Som

Ta Som, el petit Ta Prohm

Ta Som, el petit Ta Prohm

PREAH KHAN

És l’últim recinte que vam visitar i un dels més espectacular. Construït per Jayavarman VII a partir de 1184, estava dedicat al seu pare.  És un enorme complex. Una veritable ciutat dins de la ciutat que suposa Angkor i també està engolit per la naturalesa.

Va ser un gran final, per dues jornades que mai oblidarem.

Escultures a Preah Khan

Escultures a Preah Khan

Una ciutat dins la ciutat

Una ciutat dins la ciutat

Ofrenes

Ofrenes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: