PRAGA, CRACÒVIA i VENÈCIA. 3 de les places més boniques d’Europa.

A Europa hi ha una pila de ciutats amb extraordinàries places. Llocs de trobada, d’entreteniment, d’execucions medievals, d’intercanvis comercials, de concerts i de celebracions de victòries esportives i militars. La plaça, el lloc més important de la ciutat, a tantes i tantes viles d’Europa.

Quines són les vostres preferides: la Concòrdia de Paris? La  Piazza Navona de Roma? La Plaça Major de Salamanca? Jo n’he triat tres: la Plaça de Ciutat Vella de Praga, la Plaça del Mercat de Cracòvia i la Plaça de Sant Marc de Venècia. Sens dubte, tres de les meves preferides. Us les presento.

PLAÇA DE LA CIUTAT VELLA DE PRAGA

Situada al bell mig del casc antic d’una de les ciutats més boniques d’Europa, la Plaça de la Ciutat Vella de Praga és per mi, la més bonica de centreeuropa.

És una plaça que combina una pila d’edificis de diferents èpoques i estils. Des de petits palaus gòtics (com la casa de la campana de pedra), barrocs i recocó (com el preciós Palau Kinski, de mitjan segle XVIII, y que actualment forma part de la Galeria Nacional) fins a gran esglésies gòtiques (com la de Nostra Senyora de Tyn) y barroques (la extraordinària Sant Nicolau).

Imatge

Rellotge astronòmic a l’ajuntament vell

Però probablement l’edifici estrella de la plaça és l’Ajuntament Vell de Praga i en particular, la Torre del Rellotge. I ho és per dos motius. Primer, per l’extraordinari rellotge astronòmic. Aquest rellotge, a més de les hores, marca la posició astronòmica del sol, la lluna i altres astres, així com els signes del zodíac  Data de principis del segle XV i va ser construït conjuntament pel rellotger Nicolau de Kadan i per l’astrònom Jan Sindel. La culminació del rellotge correspon a la col.locació de les estàtues dels dotze apòstols, durant la reparació de 1865. Cada hora, s’obren dues petites portetes i els dotze apòstols de fusta desfilen al ritme d’un carilló. També es mouen cada hora, quatre figures que hi ha al costat i que representen la vanitat, l’avarícia, la mort i la luxúria. En aquest moment, un munt de turistes s’apleguen a la base del rellotge per gaudir bocabadats d’una de les cerimònies imprescindible de Praga.

L’altre motiu que fa imprescindible la visita a la Torre del Vell de Ajuntament són les extraordinàries vistes de les que es gaudeix des de dalt, que arriben molt més enllà de la preciosa plaça i que suposa un altre ritual ineludible a la ciutat.

Al mig de la plaça hi ha una estàtua del reformador Jan Hus, que va ser erigit el 1915, en el moment de 5è centenari de la seva mort. Aquest teòleg i filòsof bohemi és considerat un dels precursors del protestantisme. Jan Hus, junt amb els seus seguidors (coneguts com a Husites) van encapçalar un moviment que anava contra els postulats de l’església catòlica, de la que en criticava la corrupció creixent, l’acumulació de riquesa i el progressiu abandonament de l’evangeli. Propugnava una església més pobre i dedicada als pobres. Hus va ser condemnat per heretgia i va morir la foguera. El Papa Joan Pau II va demanar perdó pel cruel destí que la església va decidir que tingués Hus, més de cinc segles i mig més tard.

IMG_1084

Església de Tyn

La Plaça de la Ciutat Vella de Praga és ideal per passejar i per aturar-te a fer una cervesa a qualsevol de les terrasses que hi ha.

Una altre activitat habitual a la plaça és la de gaudir d’un concert a l’església barroca de Sant Nicolau, quan el sol ja s’ha post. L’extraordinària acústica de l’església es combina amb un decorat únic, que donarà lloc, a ben segur, a un dels moment més màgics de qualsevol visita a Praga, una de les ciutats més boniques d’Europa, i que cap viatges d’hauria de perdre, almenys, una vegada a la vida.

IMG_1085

Plaça de la Ciutat Vella de Praga

IMG_1120

Des de dalt de la torre de l’Ajuntament Vell, el Palau Kinski

IMG_1116

Esglesia de Sant Nicolau

IMG_1118

Picat des de l’Ajuntament Vell

PLAÇA DEL MERCAT DE CRACÒVIA

La Rynek Glowny o Plaça del Mercat de Cracòvia és la plaça més bonica d’aquest preciós país que és Polònia, que dit sigui de pas, gaudeix d’una pila de places extraordinàries a totes les seves ciutats (com Varsòvia, Torun, Gdansk o Wroklaw).

IMG_0358

La llotja

IMG_0361

Santa Maria

L’origen d’aquesta plaça és medieval i se situaria al segle XIII. De fet és la plaça medieval més gran de tota Europa. Al igual que la de Plaça de la Ciutat Vella de Praga, amb qui manté una certa similitud, està envoltada de palaus i esglésies de diversos estils arquitectònics. En aquell moment, Cracòvia era la seu d’un regnat que dominava bona part de la zona, a més d’una important seu episcopal (de fet el Sant Pare, Joan Pau II va ser bisbe de la ciutat abans de ser Papa).  Això va donar lloc, que en transcurs de 3 o 4 segles, es convertís en una de les ciutats més importants i boniques d’Europa.

Al mig de la plaça, hi ha un immens edifici que és conegut com el Sukiennice o la Llotja  dels Draps. Efectivament, aquest edifici va ser un important centre de comerç de Cracòvia. Viatgers de tot el món es reunien a la llotja dels draps per negociar l’intercanvi de mercaderies. Cracòvia importava seda, cuir i espècies d’orient i exportava teles i en particular, sal de les properes mines de Wieliczka, una de les excursions imprescindibles des de Cracòvia, i que forma part de la llista del Patrimoni de la Humanitat (l’altre seria el tristament famós camp de Concentració i extermini d’Austzwitz). Actualment, els viatges del segle XXI hi compren els diversos records que es venen a les botiguetes del Sukiennicce.

Al costat de la Llotja dels Draps, hi ha l’esbelta torre de l’ajuntament, d’estil gòtic i del segle XIV i que s’enlaira fins als 70 metres d’altura.  La torre de l’Ajuntament ha passat per incendis provocats per  llamps i ha sobreviscut a l’enderrocament del graner i ajuntament adjacent, de manera que encara ara podem gaudir de les extraordinàries vistes des de les seves alçades.

Entre els edificis que hi ha a la plaça, en destacarem dues esglésies. Una de ben petita, i una de monumental. La petita és l’església de Sant Adalbert, que data de segle XI i que guarda les despulles d’aquest sant. El cos va ser comprat als prussians. El preu pagat: el seu pes en or. De fet, l’església precedeix a la construcció de la plaça en gairebé un segle, i és una de les primeres esglésies de pedra que es van fer a Cracòvia.

L’altre església és la Basílica de Sant Maria, que data del segle XIV i que rivalitza amb la Catedral de Wawel, al Castell del Cracòvia, com la més bonica de la ciutat. És gòtica i construïda en maó vist. A la seva façana podem veure les dues torres gòtiques, curiosament asimètriques.  La més alta, arriba fins a 80 metres.  Al segle XIII un trompetista que estava avisant de la propera invasió mongola va ser assassinat mentre tocava el seu instrument.  Des de la torre més alta de l’església, cada hora un trompetista toca una melodia tradicional polonesa. És una cerimònia que es transmet per ràdio a tot el país.

Com la de Praga, les terrasses dels restaurants i bars que envolten la plaça són un bon lloc per descansar una mica del passeig a peu per la ciutat, que ens pot portar, per exemple per la Via Reial, fins al turó de Wawel, on hi ha el Castell Reial de Cracòvia.

La Plaça medieval més gran d'Europa

La Plaça medieval més gran d’Europa

Cada hora es toca una melodia des de l'Ajuntament Vell

Cada hora es toca una melodia des de l’Ajuntament Vell

La llotja dels draps

La llotja dels draps

Dins la llotja dels draps

Dins la llotja dels draps

PLAÇA DE SANT MARC DE VENÈCIA.

És una de les places més conegudes del món, situada en una de les ciutats més extraordinàries que mai s’han edificat: Venècia.

Campanile

Campanile

La Plaça de Sant Marc té un origen primitiu al segle IX, com una àrea que hi havia al davant de la basílica de Sant Marc. La plaça va ser ampliada de manera continuada i el que podem gaudir actualment, dataria de finals del segle XII. L’espai, que no els edificis es clar.

I es que la Plaça de Sant Marc és la seu d’almenys, tres del edificis més imponents de la Sereníssima: el Campanille, la Basílica i el Palau Ducal.

El Campanar de Sant Marc, o Campanille, de maó vist, s’alça fins als 98 metres d’altura. Tot i que el campanar original data de principis del segle XVI, l’actual és del 1912, doncs es va haber de reconstruir de nou, després de que l’original colapsés. Les vistes des de dalt són espléndides.

La Basílica de Sant Marc és una obra mestra bizantina i un dels temples catòlics més originals que s’han fet mai. Quan el cos de Sant Marc va ser portat des d’Alexandria es va decidir fer una església que fes honor a tan rellevant figura. Era el 832. Però aquesta església inicial, de creu grega va ser cremada el 975. Va ser llavors, quan arquitectes vinguts de Constantinoble en van idear l’església bizantina que actualment podem gaudir. El nou temple va ser consagrat el 1073, després de 10 anys d’obres.  Les extraordinàries porticades sota el nàrtex, les preciosistes cúpules bizantines i sobretot els memorables mosaïcs del seu interior,  fan de la Basílica de Sant Marc, un dels edificis cim de la Història de l’Arquitectura.

Palau Ducal

Palau Ducal

El Palau Ducal, a l’extrem oriental de la plaça, és el tercer edifici imprescindible de la Plaça de Sant Marc.  Aquest preciós edifici barroc va ser la seu del Dux, és a dir, el governador de la Sereníssima República de Venècia.  També era la seu del Govern i de la presó. De fet, el famosíssim Pont dels Suspirs, uneix el Palau Ducal  amb la presó de la Inquisició. La façana del Palau Ducal és dominada per una preciosa galeria gòtica, que és seguida, per sobre, per un gran mur de decorat en marbre rosa i blanc. Si la façana és gòtica, el pati principal és renaixentista.  Des del pati s’accedeix a l’interior del Palau, on destaca la  Sala Major del Consell,amb pintures de Tiziano o Tintoretto (com el Paradís, la printura més gran que mai va fer Tintoretto, que té unes dimensions de 25 per 7 metres). És una de les estances més extraordinàries que es poden trobar a qualsevol palau d’Europa. En aquesta immensa sala, el Consell de la República de Venècia es reunia per aprovar les lleis de la República.

Però no només de grans edificis viu la plaça de Sant Marc. Cal passejar per la seva preciosa galeria porticada i si pot seu, prendre un dels cafès més cars del món al Cafè Florian, mentre s’escolta una mica de música i es gaudeix del Saló més elegant d’Europa, com segons diu la llegenda, va dir Napoleó Bonaparte, referint-se a la plaça de Sant Marc.

Plaça de Sant Marc

Plaça de Sant Marc

Imatge des de la Basílica

Imatge des de la Basílica

Palau Ducal

Palau Ducal

Basílica

Basílica

Amb en Marc, quan tenía 3 mesos

Amb en Marc, quan tenía 3 mesos

I per vosaltres, quina és la plaça més bonica d’Europa?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: